Rom for Dans starter nytt dansekompani

Siden oppstarten i 2005 har Rom for Dans hatt som mål å skape ny dansekunst med vekt på barn og unges deltakelse. Dette har resultert i en rekke kunstproduksjoner som blant annet har turnert i Den kulturelle skolesekken og blitt vist på ulike festivaler i inn- og utland. Nå tar Rom for Dans sats og starter Norges eneste faste samtidsdanskompani, der profesjonelle dansekunstnere og unge mellom 11-14 år vil jobbe likestilt frem mot større kunstproduksjoner.

VildeSaraYvonneKrist

«Jeg fant Jeg fant» på Folkemuseet 2013. Foto: Siri Mari Vitalis Larsen

– Når vi velger å jobbe med barn og unge er det fordi deres uttrykk og innspill interesserer oss kunstnerisk. Samhandling barn-voksne som forestillingsuttrykk skaper bilder og situasjoner som kan være aktuelle i vår tid og interessante for et bredt publikum, både voksne og barn, sier gründer og kunstnerisk leder ved Rom for Dans, Caroline Wahlström Nesse.

I 2012 ble Nesse tildelt Danseinformasjonens ærespris sammen med Camilla Myhre, bl.a. for sitt arbeid med barn og unge og for deres arbeid ved Rom for Dans.

prisen i hånda slide

Camilla Myhre og Caroline Wahlström Nesse. Foto: Kristina Korsnes.

– Det er viktig å fortsette å utfordre hva dans kan være, hvem som kan delta, og hvordan barn og unges uttrykk kommer til syne i scenekunsten, forteller Myhre.

Det nye dansekompaniet tar sikte på en større kunstproduksjon med premiere høsten 2017, og er på jakt etter ungdommer som har en særlig interesse for dans og bevegelse. Myhre forteller at det nye dansekompaniet kommer til å jobbe med ulike tematikker, men at den første, store kunstproduksjonen i hovedsak vil handle om møter mellom mennesker, tilknytning og forflytning:

– Vi vil stille spørsmål ved hva det betyr å være hjemme, i en samtid hvor mennesker flytter og flykter på tvers av grenser, og hvor det å kjenne tilhørighet stadig endres. Med den neste forestillingsproduksjonen vil vi også gå i møte med ulike målgrupper, og utforske hvordan publikum kan interagere på ulike måter, sier hun.

– Forestillingen vil vises både på Rom for Dans’ egen scene og på forespørsel fra festivaler og lignende. Det er en intensjon å delta med forestillingen på SAND-festivalen 2017, avslutter Nesse.

Sammen med husdramaturg Marius Kjos vil Nesse og Myhre lede produksjonen. De har også fått med seg dansekunstnerne Ida Frømyr Borgen, Maaike Croles Fitjar og Hanne Frostad Håkonsen på laget.

IMG_8401 (1)

Hanne Frostad Håkonsen, Ida Frømyr Borgen og Maaike Croles Fitjar. Foto: Camilla Myhre

– Det blir spennende å starte et dansekompani med en blanding av profesjonelle dansere og ungdom. Jeg tror det blir interessant å lage danseforestillinger der både ungdom og vi voksne kan komme med ideer og være kreative sammen, sier Fitjar.

– Vi har store ambisjoner for kompaniet og håper å få se mange ungdommer med ulike dansebakgrunner på audition, forteller Borgen.

Oppdatering: Det er avholdt audition. Seks ungdommer er plukket ut til kompaniet.

Vi leter stadig etter noen flere gutter. Hvis du er interessert må du kunne delta på prøver/ øving hver tirsdag ettermiddag mellom 17.30-19.00, og én helg i måneden. Det må også medregnes mer arbeid opp mot premierer. Ta kontakt med ida@romfordans.no hvis du vil prøvedanse.

RfD er støttet av Norsk Kulturråd og Oslo Kommune.

 

Tekst: Hanne Frostad Håkonsen