Året 2020 for Rom for Dans

I 2020 har Rom for Dans feiret 15-års jubileum, med ny forestilling, fire turnéer og ny dansekunstskole. Tenk i 2020 skulle vi ha hele 30 utøvere og kunstnere på turné, og det fikk vi nesten til.

Året startet med KROM-turné for elever i Møre og Romsdal og Østfold. Det var en knall start og varmet opp til den neste DKS-turnéen, HABITAT, som spilte for besøkende videregående skoler i hele Oslo. Vi rakk akkurat å spille ferdig før Covid-19 bølgen rammet Norge. HABITAT hadde vært vanskelig å gjøre smittevernsvennlig, så litt flaks skal man ha!

 

Aktiviteten på huset med Proda, HFDK og alle leietakere fikk full stans en liten stund i mars-april, til regjeringen sa det var trygt å starte igjen. Vi sender en stor takk til alle samarbeidspartnere og leietakere for god kommunikasjonen underveis. Dere har vist tålmodighet og en enorm forståelse.  

#ME&U turnéen i Rogaland ble dessverre Covid-avlyst. Siden den forrige turnéen med #ME&U i Nordland fikk så god respons hadde vi gledet oss skikkelig til dette. Heldigvis er den bestilt på nytt til Rogaland våren 2021 i stedet.

 

Midt i det hele hadde Rom for Dans UNG oppstart av et helt nytt tilbud til barn og unge. Det ble en tøff start i en tid hvor alle skulle holde seg hjemme og få foreldre turte å melde barna på nye fritidsaktiviteter. Men Ida og Ingeborg fikk det til, med digital lansering, sommerkurs og mange fornøyde barn og ungdom på kurs denne høsten. Og det ble til og med smittevernsvennlig vinterforestillinger (uten publikum og filmet for foreldre). Ida og Ingeborg har virkelig gått over stokk og stein og munnbind og håndsprit, og fortsetter enda bedre i 2021, pga stor pågang kanskje også med nye kurs! Oppstart for vår 2021 er i uke 4, påmeldingen er åpen.

 

I 2021 skal Rom for Dans skal delta i forskningsprosjektet «pARticiPED», som er eid av Høgskolen i Østfold. Vi bidrar med utvikling og gjennomføring av aktiviteter med utgangspunkt i KROM metoden, og med forskningsbidrag, i samarbeid med Høyskolen for dansekunst. Et mangeårig samarbeidet rundt prosjektet KROM på tvers ligger som et utgangspunkt for det vi skal gjøre i pARTiciPED, men vi utvikler nå en ny modell hvor også studenter fra Høyskolen for Dansekunst skal delta. Et utrolig spennende prosjekt som vi gleder oss til være med på videre. Forskningsprosjektet strekker seg helt fram til 2023.

 

Vår storsatsning «Mellomtiden» hadde sin produksjonsperiode og premiere i en tid hvor den andre smittebølgen kom. Dessverre gjorde det at vi ikke kunne ha noen forestillinger. Det var utrolig leit å måtte fortelle skoleklassene at det ikke ble noe av, spesielt når de hadde gledet seg så. Nå lager vi i stedet en film av «Mellomtiden» og forestillingen settes forhåpentligvis opp i 2021.

2020 har vært utfordrende for alle i kunst og kulturfeltet, men vi er heldige og stolte for at vi har klart å opprettholde såpass mye aktivitet på huset. Covid-19 har skapt nye utfordringer og vi kunne ikke ha fått det til uten forståelsesfulle leietakere og samarbeidspartnere, og ikke minst kollegaer! En stor takk til Oslo kommune for økt støtte fra 2021, og Norsk Kulturråd og Sparebankstiftelsen DnB for å støtte oss videre!

Takk alle sammen for at dere gjorde 2020 så bra som den kunne bli!
Gledelig god jul til dere alle, kjente, kjære og ukjente, og et riktig godt nytt år til alle, vi sees i året som kommer.

 

Ps. Det er også helt utrolig at vi ikke har hatt noe smitte på Rom for Dans under hele pandemien!! Anti-bac, smittevernstiltak og munnbind funker, og en ekstra takk til Thea som er vår smittevernsekspert.